Milioane de pensionari români sunt afectați în mod direct: legătura dintre pensie și medicamente compensate, ce s-a schimbat
Autoritățile române încearcă să întindă o mână de ajutor pensionarilor români. Din păcate, din cauza modului alambicat în care este gândită legislația în România, fiecare ”ajutor” s-ar putea să vină cu mai multe deficiențe decât beneficii.
Aproximativ 3,3 milioane de pensionari români au primit sau urmează să primească în această lună, împreună cu pensia, un ajutor de 700 de lei. Singura regulă pentru a se bucura de acel ajutor era să aibă o pensie de sub 2000 de lei. Din păcate, tot sub 2000 de lei se acordă medicamentele compensate până la 90%. În consecință, foarte mulți vârstnici s-au îngrijorat, pe bună dreptate, că vor rămâne beneficiul oferit de CNAS. Din fericire, se pare că nu este cazul.
Medicamentele compensate ale românilor cu pensie sub 2000
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că plafonul de compensare a prețului medicamentelor nu va avea de suferit din cauza ajutorului financiar primit o singură dată în această lună de către pensionari.
„Ajutorul financiar în valoare de 700 de lei, acordat în luna iulie 2022 pensionarilor cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei prin punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență nr.74/02.06.2022, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială și nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de compensare cu 90% a prescripțiilor medicale.
Reamintim că în scopul creșterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici, începând cu data de 1 ianuarie 2022 pensionarii cu venituri din pensii și indemnizații sociale până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună.
Finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii”, se arată în comunicatul emis de CNAS.